"Et sä tiedä kuka mä oon!?"


1. "Miten se vartija julkenikaan epäillä minua, yltiörehellistä ja super-asiallista kansalaista, varastamisesta!?"

2. "No on se nyt kumma, kun ei omia rehellisesti tienattuja rahojaan saa nostaa tai panna omalle tililleen ilman epäilevää tenttausta!?" Liki päivittäin voi törmätä moisiin nurinoihin, jossa erinäisten tahojen ja auktoriteettien "epäilemiseen" viittaavat "röyhkeät" utelut uivat suoraan kokijan ihon alle.

Homo Sapluuna Moiset tapahtumat ovat osaltaan omiaan paljastamaan Homo Sapluunan (toim. keksimä), tuon luonnon muovaaman muotin samankaltaistamaan ihmismieliämme. Yksi valumassan ainesosa on kognitiiviset vinoumat, nuo ihmismielten taipumukset hahmottaa ja painottaa havaintojaan, tulkintojaan ja informaatiota tietyillä tavoin. Kognitiivisten vinoumien tunteminen ja havaitseminen omassa ja muiden toiminnassa onkin yksi parhaista keinoista ymmärtää paremmin sosiaalista todellisuutta, kehittää medialukutaitoaan, ymmärtää muiden kanssaihmisten katsantokantoja sekä muuttaa omia (negatiivisia) tapojaan, asenteitaan, reaktioitaan ja tulkintojaan tapahtumista. Itsensä kehittämisen lisäksi näiden psykologisten vääristymien ymmärtäminen luo myös vekkulin ja viihdyttävän Bongaa vinouma -arkipelin. Vinoumista tietämätön jatkaa taas hajoilemistaan harhoihinsa luontomamman marionettina. Kukaan ei tunne sinua - edes sinä itse Avauksen esimerkkisitaatit paljastavat taipumuksen läpinäkyvyysilluusioon (Illusion of transparency). Kyseisessä vinoumassa ihminen yliarvioi vastapuolen tietämyksen asteen kokijansa ajatusmaailmasta. 1. Nope. Vartija ei tiennyt esimerkkihenkilön olevan Suomen rehellisin kansalainen, joka ei kuunaan ottaisi toisen omaa. 2. Nicht. Pankkivirkailija toteutti vain EU:n rahapesun estämiseen tähtääviä standardeja. "No, enhän minä ole mikään huume- tai asekauppias!" -vakuuttelusi eivät pelasta virkailijan tentiltä. He eivät TIEDÄ sitä mitä sinä itsestäsi "tiedät". Vähemmän ärsyyntymista, enemmän ymmärtämistä Jos en olisi näinkin saamaton, ajaisin innokkaasti (edes) yleisimpien kognitiivisten vinoumien opiskelujen sisällyttämistä koulujen opintosuunnitelmiin. Suosittelenkin vahvasti Sinua skippaamaan parit hassut eläinvideot tuonnemmaksi ja ottamaan sen sijaan haltuun nämä toistuvat mielen mallit. Itsensä kehittämisen lisäksi Bongaa vinouma -peli nimittäin toiminee myös juomapelinä. (Bonuksena muutamia yleisimpiä vinoumia: Ankkurointivaikutus: Unohda Akille kaksijalkaisesta puupallista heittämäsi "tuhat euroa" hintapyyntikorkkaus. Huutokauppakeisari-Palsanmäki ei tähän halpaan mene. Vahvistuvinouma: puolletaan ja valikoidaan omaan asennemaailmaan parhaiten istuvaa infoa. Vinoumien klassikko.

Yksimielisyysharha: "Kaikkihan ajattelee siitä näin!" Haloefekti: Koska rakastettu hyväntekijä ei voi olla sarjamurhaaja. Eipä. Forer-efekti: "Aivan uskomaton selvännäkijä! Huh, mistä se voi tietää..." Selvitymisharha: "Miljardööri paljastaa niksinsä: näin sinustakin tulee ökyrikas!") Sivustakatsojaefekti: "Niin paljon autoja tästä on mennyt, et kyl joku tuosta onnettomuudesta hätäkeskukseen soittaa."

Tuoreimmat
Arkisto

© 2021 by TOMMI SALMELAINEN