Kylähullu ja Jedi-sieni


Huomaan kaupan kassalla perässäni tuhahtelevan asiakkaan leivinpaperirullan kanssa. - "Tuu tähän vaan, voin hyvin maksaa ostokseni sun jälkeen", ilmaisen hyväntuulisena ilmeisen kiireiselle jonottajalle. - "Joo", töksäyttää leivinpaperirouva. "Joo", toistan mielessäni pöllämystyneenä. Missä "Kiitos"? Missä kiitollinen hymy? Kosmosta ei kiinnosta Moraali, etiikka, reiluus, oikeudenmukaisuus, toisen kunnioitus, etc. ovat hienoja arvoja ja rauhaisan yhteiselomme peruspilareita. Ne ovat kuitenkin rahan tavoin vain ihmisten keskenäinen sopimus, joita vienosti värittää ja virittää pienet kultturelliset erot. "If you can´t beat ´em, join ´em", päättelivät nuijahipan ja murahtelun lopettaneet Homo Sapiensit. Maailmankaikkeutta meidän maallisten nahkasäkkien meno ei kuitenkaan kiinnosta. Absoluuttista universaalia oikeudenmukaisuutta - tai epäoikeudenmukaisuutta - ei ole olemassa. Ilman ihmismieltä ne katoaisivat nopeammin kuin fartti Saharassa. On vain syy-seuraus-suhteista kehittyviä arvottomia ilmiöitä. Ja ilmiön arvottaa aina vain sen kokija omaan kokemukseensa ja arvonormistoonsa perustaen. Maapallollamme on n. 7,44 miljardia arvottajaa. Jonkun kehu on toiselle vidyily. Maalliseksi oikeudenmukaisuusmittariksi on rakennettu lait. Lain kunnioittamisen lisäksi jotkut sysäävät tarkkailijan ja oikeudenjakajan lepattavinta viittaa ylös jumalalleen, toiset ihmisen yhteisöllisyyttä suosivaan biologiseen default-asetukseen. Oli mikä oli, niin yhteisesti sovittujen arvojen toteutumista peräänkuuluttavat ihmiset pitävät hyvien ja pahojen tekojen vastavuoroista huomioimista yhtenä toimivan yhteiskunnan ydinfunktiona; ole hyvä / kiitos haista pa*ska / haista ite "Paha sai palkkansa – verottomana ja maksoi sillä viltit vihamiehilleen. Voisilmä voisilmästä, hummus hummuksesta Maailman kanssa makaa." (Tommi Salmelainen, Muistojen marionetti -runo- ja mietelausekokoelma) Vastavuoroisuus on egon energiajuoma Ego, tuo hutera asenteiden ja agendan muovaama etsätiedäkukamäluulenolevani -identiteetti-illuusio janoaa kantajansa tekemän hyvän eleen huomioimista, kiitosta tai muuta vastavuoroista positiivista reagointia. Epäoikeudenmukaisuutta kohdatessaan samainen ego, tuo ihmisidentiteetin virkaintoinen ja temperamenttinen stevari, peilaa "palautetta" alta aikayksikön (tai lukkoon mennessään myöhemmin himassa satuttavia sutkauksia keksien). Ilman näitä egolle tulee paha mieli:( Näännytä nynny egosi ja lakkaa odottamasta vastavuoroisuutta hyvien tekojesi ja eleittesi huomioimiseksi. Näännytä egosi lopettamalla hölmö suunsoittotennis. Tyydy yksisuuntaiseen reagointiin. Kylähullu ja Jedi-sieni Jos bussikuski ei koskaan moikkaa, älä välitä. Moikkaa Sinä "kylähulluna" sitkeästi ja iloisesti häntä hamaan tappiin. Usko sen ilahduttavaan voimaan, vaikka kuski reagoisi aina samalla ilmeettömällä mykkyydellä. Jos autat jotain, älä odota kiitosta. Älä odota ylistyksiä valmistamastasi ateriasta. Älä odota muuttoapua antamaasi muuttoapua vastaan. Tee hyviä tekoja ja ilahduttavia eleitä yksisuuntaisesti, ilman odotuksia vastavuoroisuudesta. Ole tyytyväinen ja terveen ylpeä omasta pyrkimyksestäsi laittaa hyvää fiilistä eteenpäin. Vastavuoroisuutta hinkuu vain ego. Jos joku meuhkaa Sinulle mielestäsi turhaan, älä auo päätäsi takaisin. Anna tämän meuhkaajan - mistä lie kihonneen - pahantuulisuuden pysähtyä Sinuun. Ole Jedi-sieni, johon paska pysähtyy. Älä ota nokkiisi. Meuhkaajakin tahtoo onnellisuutta, mutta hänen työkalupakissaan on vain ruosteinen kuusiokoloavain ja vajaasivuiset rakennusohjeet. Tämän tiedostaessasi ärsyyntymisesi muuttuu pian myötätunnoksi ja mikään, ei mikään mene enää ihosi alle. Nokkiinsa ottaa vain ego. Älä ruoki sitä loukkaantumalla. (Lienee sanomattakin selvää, että ei sitä turpaansa puolustamati pidä ottaa. Mutta fyysisen puolustautumisenkin tekee tehokkaammin ja fiksummin ilman vihaa ja ärsyyntymistä.) Jokaisessa meissä asuu pieni ninja Tietämätön ymmärtää kirjoitukseni helposti kehotukseksi alistua. Miksi jatkaa hyviä tekoja, jos niistä ei mitään kostu? Miksi nöyrtyä pelkäksi hymyileväksi tolloksi, jos joku syyttä aukoo päätään? Totta. Se on nöyrtymistä ja alistumista. Se on alistumista egolle. Tuolle mielen ammattitaidottomalle bodyguardille, joka heittäytyy järjen ja mielenrauhan eteen heti, kun on ITSE huomion, pönkityksen tai puolustelun tarpeessa. Ole ninja ja anna myötätuntoiset kiertopotkut moiselle vitsivartijalle. Siitä tulee hyvä fiilis:)

Tuoreimmat
Arkisto

© 2021 by TOMMI SALMELAINEN