Maistiaisena mikronirvana


"Nyt on ihmisen hyvä olla..."

Koska viimeksi koit moisen - usein kovin lyhyen - auvoisan hetken, jolloin kaikki tuntui loksahtavan kohdalleen? Menneisyyden murheet ja tulevaisuuden rasittaviksi sepitetyt skenaariot loistivat poissaolollaan ja tunsit turbulenssin sijaan turbo-balanssia. Saatoit kokea siinä, The Hetkessä, menneen ja seuraavan sadasosan välissä, täydellistä tasapainoa, kiitollisuutta, huolettomuutta, lämpöä, rakkautta, myötätuntoa, toivoa, euforiaa....

Todennäköisesti tämä hymyn huulillesi kirvoittanut kokonaisvaltaisen oivalluksen hetki kesti muutaman sekunnin. (Lucky you, jos paistattelit tunteessa pidempään.) Oletettavasti nämä seesteiset sekunnit katkesivat kesyttämättömän vauhkon apinamielesi rynnimiseen takaisin tietoisuutesi harmaaseen HopLopiin. Ajatuksiisi tuli ehkä jotain rasittavaa menneisyydestä, aloit stressata tulevasta arjesta tai auringon eteen kiilannut pilvi anasti hetkestä lämmön.

Yhden N:n otannalla, yksimielisyysharhankin tiedostaen uskallan väittää, että osa Teistä on kokenut tämän taivaallisen fiiliksen esim. kesäterassilla heti ensimmäisen tuopin/drinkin yhteydessä. (Esim. Facebookissa tämän kokemuksen ikeessä fiilistelevät on melko helppo tunnistaa yllättävistä puoli-romanttisista maailmaa syleilevistä kuva-/tekstipäivityksistään. "Hallelujaa!", kiljahtaisi Jeesuskin, jos Suomen someen helleviikonloppuna päiväsaikaan eksyisi.) Fiiliksen synnyttävät tekniset seikat sivuuttaen paljastan sinulle kyseisen momentin epätieteellisen nimen ja funktion.

Kutsun kyseistä välähdyksenmaista tunnetta mikronirvanaksi. Sen erottaa flow-tilasta se, että se ei synny tekemisen kautta, vaan päinvastoin.

Sen kokeminen yrittää valottaa Sinulle, kuinka meissä kaikissa asuu potentiaali päästä evoluution neuroottisten virittelyjen ikeestä ja saavuttaa kestävämpi henkinen tasapainotila, jota trendikkäästi onnellisuudeksikin kutsutaan. Eikä sen kokemiseen jatkossa tarvita edes seitinohutta havahtumishiprakkaa. Harva ymmärtää, että kyseessä on voilla sivelty sisäinen leipämaistiainen markkinoimaan hengen kylläiseksi tekevää limppua.

Jotkut ovat löytäneet syy-seuraus -yhteyden tämän taivaallisen tunteen ja esim. harrastustensa välillä. Ongelma on kuitenkin kaiken pysymättömyys ja tämän ehdollistumisen katoamisesta hämmentyneenä ihminen saattaa vajota alakuloon.

Tämä henkisen leivän taikinajuuri on kuitenkin ihmisen sisällä ja mikään ihon ulkopuolinen ei sitä voi kokijalleen leipoa.

Harrastuksen, työpaikan, puolison, ympäristön, etc. vaihtaminen ei voi koskaan tarjota mitään parempaa pysyvästi. Toki niiden taustalla voi olla ihan konkreettinen ja terve itsensä varjelu ja niiden tarjoamista hyvistä hetkistä mikronirvanoineen saa toki nauttia, mutta vahva virheolettama on jaksaa uskoa niiden nostavan onnellisuus-leveliä parempaan pysyvästi.

"Muuttamalla tämän, sen ja tuon, hankkimalla tuon, tuon ja tuon sekä saavuttamalla sen, sen ja sen saavutan joku päivä tyytyväisyyden!" Nope. Se on dukkhaa.

Seuraavan kerran, kun pääset maistamaan maukasta mikronirvanaa, muista että oikeilla välineillä* sinulla on erinomaiset saumat vaivata sydämesi leipäjuuresta taivaallinen, nälkäsi paremmin loitolla pitävä, limppu:) (p.s. Lukemattomia luettuja 2 500 vuotta vanhoja toimivia välineitä mm. TÄÄLTÄ)

Tuoreimmat
Arkisto

© 2021 by TOMMI SALMELAINEN