Jätä naurettava testamentti


Sinä kuolet Lailla parvekkeen pelargonien, ikkunaa vasten vauhkoilevan vaaksiaisen, Prinssi Harryn tai vastasyntyneen pingviinin, sinäkin tulet joku päivä päättämään tämän Telluksen tamppaamisen.

Maallisin, keskinäistä ymmärtämistämme helpottavin termein ilmaistuna: kaikki elollinen kuolee joskus. Fysikaalisten luonnonlakien mukaisesti lienisi kuitenkin piristävämpää puhua muodonmuutoksesta, metamorfoosista, universumilta lainattujen rakennuspalikoiden uudelleen järjestymisestä. Kuolema päättää vain yhden fyysisen ilmentymän periodin. Kehosi hajoaa ja sinä vain lakkaat tajuamasta olevasi elossa. Tähdiltä lainatut hiilipölyhiukkaset päätyvät uudeksi elämäksi kukkasiin, ihmisiin, eläimiin, puihin, ya name it. Myös sanasi ja tekosi jäävät vaikuttamaan pallollemme toistaiseksi jäävien elämään. Sinä päätät, jätätkö sanoillasi ja teoillasi jälkeesi virkistäviä lähteitä vai runtelevia maamiinoja. "Muusta meidät muistetaan

kuin valloittajina,

voittajina.

Muusta meidät muistetaan

kuin kaatujina,

häviäjinä.

Muusta meidät muistetaan

- ja sehän ei sinulle kuulu."

(Tommi Salmelainen / Muistojen marionetti -runo- ja mietelausekokoelma)

Liki kaikki tämän tietävät, surullisen harva sitä ymmärtää. Sen sisäistyminen nimittäin näkyy ihmisestä jo hänen elämänsä aikana. Kuolemanpelko on elämänpelkoa ja se ilmenee mikrotason perspektiivinä eikä todellista ymmärtämistä itsestään, mahdollisuuksistaan ja merkityksestään maailmankaikkeuden osasena ole.

Vuonna 2118 Helppo käytäntö ymmärryksensä lisäämiseksi on matkata mielellään sata vuotta tulevaisuuteen: Miten tämän hetkinen toimintasi näkyy vuonna 2118? Onko maailma silloin parempi paikka, koska uhrasit yöunesi stressaamalla deadlineista tai asioista, joihin et pystynyt vaikuttamaan? Onko maailma parempi paikka, koska pidit huolta vain omista (ja mahd. pienen sosiaalisen ympyräsi) tarpeista? Vai onko maailma parempi paikka, koska välitit iloa, rentoutta ja rakkautta kaikille eläväisille aina omista lapsista kusiaisiin ja kusipäihin? Onko maailma parempi paikka, koska autoit kanssatarpojia heidän elämänsä väistämättömissä haasteissa? Faktinen lopputulemahan ei kuunaan korviisi kantaudu, mutta kumpi ajatusleikki tarjoaa Sinun elämääsi, tähän ainutlaatuiseen nykyhetkeen ilahduttavamman perspektiivin?

Aina nälkä ja koko ajan jano

Oman elämäsi kautta ymmärrät, että kaikki kanssaihmiset kokevat kärsimystä, tuota tyydyttämättömän ihmiselon pohjaklangia. Kenelläkään ei pyyhi hyvin 24/7.

Ei kenelläkään.

Paitsi ehkä mielesi höpösepityksissä, joiden agitoimana yritätkin epätoivoissasi jahdata vastaavaa kuvittelemaasi onnellisuustasoa kuin sillä kauniin/komean puolison omaavalla Facebookin nauravaisella sporttikroppaisella reissaajalla. Älä mene lankaan. Kyllä sitäkin paikoitellen kivestää.

Kaikki asiat ja ilmiöt ovat perusluonteeltaan pysymättömiä.

Kipu lakkaa, nauru loppuu, harmistus muuttuu hilpeydeksi, pitkä ilo itkuksi.

Tietoisuutemme tiedostetuksi kaikuluotaavat randomit ajatuksetkin ovat vain kivennäisvesikuplia, jotka nousevat pintaan vain poksahtaen pian pois. Anna niiden vain tulla ja mennä mielensä (heh:) mukaan. Älä takerru kuplaan.

Älä roiku pysymättömässä.

Miksi teet mitä teet?

Kassamyyjä, markkinointipäällikkö, taksikuski, opettaja, kampaaja, muusikko, hitsaaja, farmaseutti, varastotyöntekijä... Mikä yhdistää KAIKKIA töitä ja niiden tekijöitä? Kyllä. Niitä tehdään toisten elollisten hyväksi, heidän arkisten kärsimystensä hetkittäiseksi* helpottamiseksi joko suoraan tai välillisesti.

(- toki useimmiten korvausta vastaan, mutta se on sivuseikka. *Hetkittäiseksi sen vuoksi, että mikään ihon ulkopuolinen asia ei voi tuoda kestävää tyydytystä. Tämä kapitalisminkin suosima systeemi perustuu tietämättömyyteen peruskärsimyksen syistä.) Kannat oman kortesi kekoon jo nyt muiden fiilisten - ja täten maailman - parantamiseksi. Sen tiedostaminen tarjoaa tarkoitusta työhösi* ja omaan elämääsi.

Ja muiden auttamisen tiedostettu edistäminen vahvistaa tarkoitusta entisestään avun antajan ja saajan kasvaneen onnellisuuden innoittamana.

(*Toki työtönkin voi ihan vastaavasti sosiaalisella panoksellaan muiden hyvinvointia parantaa:)

Aaaaapuuuuuva!

Tämän kaiken jaaritteluni ytimessä on suositus terveeseen itsekkyyteen;

ala auttamaan itseäsi tiedostamalla nykyinen auttamisesi ja laajenna jeesiäsi entisestään.

Varakas voi aloittaa lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen. Itseensäkin kypsähtänyt inhottava ihminen voi aloittaa olemalla vaikka yhden päivän hieman vähemmän mulk*u. Mukava keskituloinen voi vaikka kommentoimatta ja kärsivällisesti kuunnella naapurinsa huolia.

"Ime korvalla

kipu siltä,

joka piinansa

pilkan alle piilottaa

ja kiukkuun kätkee;

sillä samassa

avaruuden laivassa,

me tappiin asti

ärsytystä äyskäröimme

- samaa vettä, eri aaltoja"

(Tommi Salmelainen / Muistojen marionetti -runo- ja mietelausekokoelma)

Loppu(a ei ole, vain etappeja loputtomassa kausaatioketjussa)

Funtsailehan, miten tämän päivän panoksesi on parantanut maailmaa vuonna 2118? Usko kaaosteorian perhosvaikutukseen ja laita edes liikkeelle pieni hymy, joka sadan hengen hersyväksi hekotukseksi kasvaa,

Koska naurettava testamentti se vasta olisikin hauska juttu!:)

"Ylistys yhdentekevyydelle,

tuuletus turhuudelle!

Eläköön elämälle!" (Tommi Salmelainen / Muistojen marionetti -runo- ja mietelausekokoelma)

Tuoreimmat
Arkisto

© 2021 by TOMMI SALMELAINEN