Kun Mersumies häntäänsä jahtasi

"Mieluummin itken Mersussa kuin Ladassa."

- tuntematon tietämätön -

Miksi itkeä menopelissään ylipäätänsä? Hyppää siis autostasi apostolin kyytiin ja sukella itkusi ytimeen.

Auta itsesi onnelliseksi Raha tuo onnea - ainakin tiettyyn pisteeseen asti. Vuositulot, jonka jälkeen elämänlaadun ei koeta enää parantuvan on taloustieteen Nobel-voittajien Angus Deatonin ja Daniel Kahnemanin tutkimuksen mukaan n. 71 000€. Jos oma kuukausipalkka jää alle - tai ylittää - 6 000€ , voi onnellisuuttaan kuitenkin lisätä...kyllä - käyttämällä varojaan muiden hyväksi, koska muiden auttaminen tuo tutkitusti onnellisuutta. Mersuilijan mahd. eksistentiaalisen harmistuksen ytimessä saattaakin olla paradoksaalisesti unelmien täyttyminen, itsekeskeinen menestys ja jakamaton materia.

Kärsit, siis elät

Evoluution muovaama biokemiallinen ohjelmointi työntää kaikkia elollisia kivaa kohti ja pahasta pois. Tämän meihin integroidun geneettisen algoritmin perusfunktio on pitää meidät, kosmokselle merkityksettömät geenisukkulat, up and running.

Ihmisaivojen kehittyneen neokorteksin mahdollistaman, uushumanisminkin ylistämä, individualismi voimistaa dualistista maailmankuvaamme vahvistaen entisestään harhaa merkityksellisyydestämme yksilöinä.

Homo Sapiensin menestyksen takana on kuitenkin krooninen YYA-sopimus. ("Minä" on vain yksi ja "muita" on aina enemmän - ja "minä" on muille osa "muita".) Suuri peruserhe asuu myös harhaluulossa, että mikään oman ihonsa ulkopuolinen asia voi aikaansaada kestävää tyytyväisyyttä. Aika siis mennä ihon alle.

Viides kuolemansynti "Greed is good", hehkutti Michael Douglasin näyttelemä pörssihai Gordon Gekko Wall Street -elokuvassa (1987).

No, it ain´t. Ahneus on epätoivon tehotonta palsamia Homo Sapiensin krooniseen tulehdukseen, haluun. Ahne ei tyydy. Ahne ei eskapismiltään huomaa, että kärsimyksen siemen itää juurikin tässä jatkuvassa janossa. Ahne jahtaa omaa häntäänsä. Buddhalaisen filosofian Neljän Jalon Totuuden ensimmäinen totuus on jalo totuus kärsimyksestä:

Kärsimyksen aiheuttaa (itsekäs) halu ja takertuminen. Ihminen janoaa itselleen tavaraa, rahaa, ystäviä, elinikää jne. Koska asiat ovat kuitenkin perusluonteeltaan pysymättömiä, hän ei voi saada tätä kautta lopullista tyydytystä.

Itsekäs unelma on tuhoisa toive. Täyttyneen unelman tarjoama onnellisuus ei kestä ja (valheellinen) toivo sen tuomasta tyydytyksestä on poissa, ikuisesti.

Unelmointi on motiivina kangastus.

Lopeta myyminen, aloita auttaminen

Puhumalla erikseen "myyjistä" ja "asiakkaista" vahvistamme "meihin ja muihin" jakautunutta

maailmankuvaa.

Me olemme kaikki samaan aikaan myyjiä ja asiakkaita.

Hyvä "myyminen" on ihmislähtöistä auttamista, kanssaihmisen myötätuntoista tarpeiden täyttämistä yhteisesti sopivaksi sovittua korvausta vastaan.

Eettisesti oikein toimivaa yritystä edustava hyvä myyjä on Aristoteleenkin hehkuttaman eudaimonismin eli onnellisuusopin tahaton kannattaja. Hänen myötätuntoinen työpanoksensa tekee maailmasta hivenen eilistä paremman paikan. Työnantajalle merkityksen työstään löytänyt tekijä on edullisempi ja tuloksellisempi. Win-win-win.

Huono myyjä ei auta, vaan vääntää kauppaa tarpeettomuuksista.

Huonon myyjän motiivi on lyhytkatseinen ja itsekäs.

Huonon myyjän motiivi on edustamansa yrityksen liikevaihdon kautta paisuva henkilökohtainen pankkitili, ei toisen ihmisen auttaminen.

Maailma on huonon myyjän jäljiltä millin eilistä surkeampi. Työantajalle menestystä janoava statuskiimainen myyntitykki tulee pidemmän päälle kalliiksi.

Lose-lose-lose. (HUOM! Huono myyjä ei ole paha, vain tietämätön.) Älä siis itke menopelissäsi. Lopeta häntäsi jahtaaminen ja ala nauraa!:)

"Anteeksi, Mersumies; kuinka voisin auttaa?"

-T-

Tuoreimmat
Arkisto

© 2021 by TOMMI SALMELAINEN