January 29, 2019

November 30, 2018

Please reload

Tuoreimmat

Sinun vahinkosi, muiden mulkkuilua

August 25, 2017

Kiilaat kiirepäissäsi ja epähuomiossa kaupan kassalla vuoroaan vartoilleen asiakkaan.

 

Jos kiilattu asiakas ei nosta äläkkää, jäät autuaan tietämättömäksi aiheuttamastasi kismityksestä.

Jos saat sanomista, vetoat ehkä ehtaan epähuomioon ja pahoittelet tapahtunutta (tai "töksäytät takaisin", mikä johtaa pian mainitsemani ilmiön noidankehään).

 

Joku kiilaa Sinut kaupan jonossa. 

 

"Prkl:een itsekäs ja huonokäytöksinen kus*pää..", saatat default-egolla varustetun ihmisen tapaan kyräillä - tai tomeruuden defenssin turvin verbaalisissinä yllätyshyökätä syyttömän siviilin päälle.

 

Sama tilanne, kaksi eri tulkintaa tapahtuneesta eli attribuutiota

 

Attribuutioerhe on kognitiivinen vinouma, jossa ihminen selittää esim. toisten "rasittavaa" toimintaa pääsääntöisesti (itseään treenanneita positiivareita lukuun ottamatta / evolutionäärisiä syitä selittämättä) aina negaation kautta. Tämän ärsyyntyvän perspektiivin takaa löytyy tarkkailijan, vetolujuudeltaan lehtikultaa vastaava, ego - keinotekoinen muistoista ja nykyhetken sosiaalisista heijasteista kasattu epävakaa minä-kuva-kyhäelmä, jonka romahtaessa ihminen kuvittelee alentuvansa sairaalloisen ylinöyräksi ja hyväksikäytettäväksi Yes, sir -persoonaksi. 

 

Toisen käyttäytymisen, itselleen negaation kautta sepitetty motiivi, on epäreilussa epäloogisuudessaan käsittämättömyyden multihuipentuma: 

muita kismittävän tapahtuman pehmeät ja oikeutetut perustelut sallitaan vain itselleen, kun muiden motiivit maalataan muita (sinua) huomioon ottamattomalla pahansuopuudella.

 

Tästä sosiaalisesta rasitteesta ja sen aiheuttamasta ärsytyksestä, suuttumuksesta - ja jopa vihasta - voi kuitenkin päästä helposti eroon:

 

nappaa rasittavalta vaikuttavan tilanteen tapahtuessa egoltasi okuläärit ja vaihda perspektiiviä.

Asetu toisen popoihin ja keksi (kyllä, keksiminen on ihan yhtä valveutunut arvaaminen todellisuudesta kuin attribuutioerhekin) toisen "töpeksintään" perustellummat positiiviset ja myötätuntoisemmat syyt. 
Usean toiston kautta tämä mielen muskeli voimistuu ja reaktiosta tulee osa uusia perusasetuksiasi. Ja trust me; treenikerroista ei tule olemaan puutetta.

 

Toki todellisuudessa kanssaihmisten urpoilu voi johtua myös osan sulasta mulkkuudesta, mutta oman pers-perspektiivin vaihto positiivisempaan on paras ehkäisyväline viruksen lailla leviävää kanssaihmisten mahdollista kyrpyyttä vastaan.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Arkisto

© 2020 by TOMMI SALMELAINEN

  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Spotify Icon
  • Grey SoundCloud Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon