Uskonto - suuntanuoli itseen

"Tieto lisää tuskaa", sanovat, ja kärsimys onkin tietoisuudella varustetun ihmisen elämän pohjaklangi.

Vanhassa testamentissa Aatami ja Eeva popsivat "Kielletyn hedelmän" (toim.huom. "äly") Eedenin puutarhaan (toim.huom. "ymmärtämättömyyden euforia") istutetusta Hyvän ja pahan tiedon puusta (toim.huom. "tietoisuus") karkottaen heidät syntiinlankeemuksen jälkeen (elämään / toim. huom.).

Outoa symboliikkaa ateistille/agnostikolle, historiaa hihhulille.

Ihmisen anatomiastakin kiinnostunut resessanssitaiteen yleisneron, Michelangelon, Sikstuksen kappeliin maalaaman Aatamin luomisen jumalhahmon viitan kööreineen oivallettiin vasta ysärillä kuvaavan ihmisaivojen läpileikkausta.

Sormenpäällään jumala osoittaen linkittyy Aatamiin (ihmiseen), Aatami takaisin jumalaan (aivoihin).

Oman havahtumiseni ikeessä esitänkin nyt, että vahvasti uskovat ja jumaluuden ulkoistavat tahot eivät olekaan sisäistäneet uskontojen alkuperäistä oppia, älyyn ja omaan tietoisuuteen ja tieteeseen viittaavaa symboliikkaa, tuota suuntanuolta itseen ja inhimilliseen älyyn.

Jumala ja Taivasten valtakunta olisivatkin siis tämän oivaltava itse.

Tukeva fatalismi tai arjen ilmiöiden kausaliteetin sisäistämättömyys sekä tapahtumien syiden ulkoistaminen korkeammille tahoille olisi näin ollen vain kuolemanpelkoisen maallinen defenssi.

Aminohappojen tahattoman tangon, elämän synnyn, yksinkertainen syy - sattuma - ei mahdu ylvään hurskaalla egolla varustetun uskovan pirtaan. Elämän synnyn ja funktiottoman kulun looginen kausaliteetti on nyky-uskovaisellekin totuudeksi liian vaatimaton ja hän tarvitsee tuekseen syvällisempiä motiiveja ja korkeampia voimia.

Täten myös jumalan olemassaoloon ei-uskovien ateistien motiivit olisivat toisin uskovien toimesta tahattomasti luodut; kielletään sen olemassaolo, jota alunperin ei ole väitettykään olevan.

Uskonnot ovatkin pyhittämättömissä kirjoissani kuin lapasesta lähtenyt, aikansa Aromipesä, joiden kehittäjiltä ja konsulteilta vajavaisesti opit sisäistäneet myyntimiehet ja edustajat eivät enää oikein itsekään oikein tiedä, miten se toimii.

Rikkinäisen puhelimen kautta toimeksiannon saaneiden imurikauppiaiden toimesta etiketteihin lisäiltiin vielä vetäviä yliluonnollisia myyntilauseita - ja kauppa kävi ja käy edelleenkin.

Näin väitänkin, että uskontojen alkuperäinen funktio ennen kaupallistumistaan oli siis olla vain eri muotoisia, mutta samaan suuntaan - itseen - osoittavia viittoja.

Viitanhan se - ehkäpä sanaseppoileva suomalainen - Michelangelokin aivoiksi maalasi.

Tuoreimmat
Arkisto

© 2021 by TOMMI SALMELAINEN